GIS ostrzega: w kolejnych partiach sera żółtego wykryto bakterie

Wiadomości

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w partiach sera żółtego. 

W jednej partii sera Gouda oraz w jednej partii sera Rycki Edam zbadanych na zlecenie producenta wykryto bakterie Listeria monocytogenes.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Zalecenia dla konsumentów:
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają w domu partie produktów objętych komunikatem. Produkty z tych partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry Numer partii: 180359 Data minimalnej trwałości: 18.10.2019

Produkt – Ser żółty Rycki Edam marki Ryki, 135 g, plastry Numer partii: 060658 Data minimalnej trwałości: 23.10.2019

Producentem obu produktów jest: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE

 

Dodaj komentarz

Nasz Ciechanów

Lokalny portal informacyjny.

Bądź na bieżąco