Koszyczek wielkanocny – co włożyć do święconki?

Wiadomości

Zgodnie z obecną w Polsce od stuleci tradycją chrześcijańską, w sobotę poprzedzającą Niedzielę Wielkanocną, dokonujemy tak zwanego święcenia pokarmów.

Koszyczek wielkanocny, z którym udajemy się do kościoła, by je poświęcić, może mieć rozmaite kształty i rozmiary, być przyozdobiony zgodnie z naszym gustem, czy fantazją. Warto pamiętać, że dobór potraw w koszyku nigdy nie był przypadkowy. Od wieków każdy Boży dar symbolizował co innego, uznanego przez ludową jak i chrześcijańską tradycję. Zestaw tych darów się zmieniał, ograniczano ich ilość, aż pozostało tylko sześć, by ostatecznie powiększyć do siedmiu. Ten zestaw, przyjęty w okresie wczesnego romantyzmu, obowiązuje do dziś. Co powinno trafić do koszyczka wielkanocnego?

Zgodnie z tradycją: chleb – symbolizuje Ciało Chrystusa. Wkładamy go do koszyczka, by zapewnić sobie dobrobyt i pomyślność, wędlina – symbol zdrowia i płodności, Sól – symbolizuje oczyszczenie i prawdę, jajko – symbol życia, ser – jest symbolem związku człowieka z przyrodą chrzan – symbolizuje siłę fizyczną, którą powinien nam zapewnić przez cały rok, ciasto – symbol umiejętności i doskonałości oraz baranek – najbardziej znamienny symbol świąt wielkanocnych, uosabia przezwyciężenie zła.

Poświęconych pokarmów nie można ani jeść, ani nawet wyjmować z koszyka do czasu śniadania. Wielkanocne śniadanie powinno się odbyć najwcześniej po porannej rezurekcji. Dawniej uważano również, że „Święcone trzeba całe zjeść”, aby w czasie trwania kolejnego roku niczego w domu nie zabrakło.

Dodaj komentarz

Nasz Ciechanów

Lokalny portal informacyjny.

Bądź na bieżąco