Czy jest ktoś, kto jej nie lubi? [WIDEO]

Po godzinach

Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy. Placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, mozzarellą i dodatkami ma rzesze miłośników na całym świecie. Jest jednak również grono osób, które nie przepadają za pizzą, ponieważ uważają, że jest ona niezdrowa. Czy rzeczywiście?

Wszystko zależy od rodzaju pizzy i sposobu jej przyrządzenia.

-Najgorszy wybór to pizza w formie gotowej mrożonki, ponieważ jest ona źródłem tzw. pustych kalorii w postaci niezdrowych kwasów tłuszczowych typu trans i nadmiernej ilości soli. Zawiera także wiele chemicznych dodatków, takich jak aromaty, konserwanty lub poprawiacze smaku– mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl mgr inż. Alicja Ponder, doktorantka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Z drugiej strony w domu możemy przyrządzić sobie pizzę, która będzie stanowiła posiłek pełnowartościowy. Wystarczy zamienić tradycyjną, pszenną mąkę na mąkę pełnoziarnistą, bogatą w błonnik. Sos pomidorowy to z kolei źródło witaminy C oraz potasu. Pomidory zawierają również likopen, który neutralizuje wolne rodniki i chroni przed nowotworami. Oczywiście z domowej pizzy nie muszą rezygnować osoby mające alergię pokarmową. Wystarczy po prostu zastąpić niepożądane składniki innymi. Przykładowo zamiast wspomnianej mąki pszennej możemy użyć bezglutenowej mąki ryżowej.

Dodaj komentarz

Nasz Ciechanów

Lokalny portal informacyjny.

Bądź na bieżąco