Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ciechanowie w czasie trwania sezonu letniego prowadzi wzmożony nadzór sanitarny nad zakładami produkcji i obrotu lodów. Czy wszystkie punkty wypadły pozytywnie? Postanowiliśmy to sprawdzić.
Należy pamiętać, że główna odpowiedzialność za bezpieczeństwo produkowanej i wprowadzanej do obrotu żywności spoczywa bezpośrednio na przedsiębiorstwach sektora spożywczego. Nie mniej jednak, zgodnie z obowiązującym prawem wspólnotowym i krajowym, niezbędna jest również kontrola uprawnionych organów.
Jak już informowaliśmy, na początku sezonu na terenie powiatu ciechanowskiego skontrolowano 4 zakłady oferujące do sprzedaży lody porcjowane. Wtedy nie stwierdzono nieprawidłowości zagrażających zdrowiu konsumentów. Do badań mikrobiologicznych pobrano 5 próbek lodów.
Przez okres wakacji Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ciechanowie przeprowadził jeszcze cztery kontrole w obiektach oferujących do sprzedaży lody porcjowane (z automatu lub tzw. gałkowe z kuwet). Czy wszystkie punkty wypadły pozytywnie?
– Do badań mikrobiologicznych pobrano 20 próbek lodów, próbki są niekwestionowane w zakresie zbadanych parametrów – zapewnia sanepid.